Kampania wyborcza wszędzie

Dla kandydatów na posłów i senatorów, po zarejestrowaniu list wyborczych, rozpoczął się czas promowania programu swego komitetu i własnych dokonań oraz zyskiwania sympatii wyborców. Służą temu praktycznie wszystkie okazje do spotkań z mieszkańcami, członkami różnych społeczności, zespołów artystycznych, kół lokalnych aktywistów, zawodów sportowych.

Kandydat na posła czy senatora osadzony na co dzień swojej działalności w takich środowiskach, pracujący na rzecz ich popularyzacji jest zawsze mile widziany i może być zauważony na karcie wyborczej.

kobylniki poeci1   kobylniki poeci nagroda

W Kobylnikach koło Kruszwicy w powiecie inowrocławskim odbyły się XXXII Ogólnopolskie Literackie Spotkania Pokoleń. Po kilkuletniej przerwie powrócono do kontynuowania tej pożytecznej imprezy, łączącej twórców amatorów i osób doświadczonych już w twórczości literackiej, a konkursy, warsztaty, wieczory poezji wypełniły 4 wrześniowe dni. Spełniając merytoryczne kryteria, na spotkania zaproszona została Tatiana Urban z Mogilna, parająca się poezją od dawna, a teraz – także jako działaczka społeczna z Mogilna – kandydująca do Sejmu RP z list Nowej Lewicy.

Niedawno publikowaliśmy rozmowę z Tatianą Urban pełną ciekawych refleksji i oczywiście poezji. Warto do niego wrócić Działanie i pisanie – już nie do szuflady (lewica.org.pl)

Na spotkania zaproszony został również poseł Jan Szopiński, który z kulturą za pan brat jest od lat wielu, a w minionej kadencji sejmowej walczył o rządową dotację na budowę campusu bydgoskiej Akademii Muzycznej. Oboje dziś kandydują do Sejmu z tej samej listy wyborczej Nowej Lewicy.

szwederowo7   pomnik zbrodni bydgoszcz3

10 września w Bydgoszczy odbył się już XIV Bieg Męczeństwa i Pamięci Narodowej. Bieg organizowany przez Radę Osiedla Szwederowo upamiętnia pomordowanych w 1939 roku mieszkańców tego osiedla. Mord na Szwederowie był częścią hitlerowskiej operacji “Sonder Aktion”. W całej Bydgoszczy ginęli Polacy wskazani przez miejscowych Niemców. Najwięcej, bo około 60 osób zamordowano właśnie na Szwederowie.

Licznych przedstawicieli władz województwa, miasta i samorządu skupiła uroczystość pod pomnikiem, ze złożeniem kwiatów i podziękowaniem dla organizatorów tej patriotycznej imprezy. Potem zastępca prezydenta Bydgoszczy Mirosław Kozłowicz (nr 4 na liście wyborczej Nowej Lewicy) wystartował bieg zawodników. Start i meta biegu były usytuowane przy ul. Filareckiej obok Wieży Ciśnień. Uczestnicy biegu głównego mieli do pokonania dystans 10 kilometrów, dzieci od 200 do 600 m. Rywalizacja odbywała się na trasie zlokalizowanej na ulicach osiedla Szwederowo. Nagrody zwycięzcom wręczał poseł Jan Szopiński, który jest od lat uczestnikiem tej osiedlowej imprezy.

bieg szwederowo2   bieg szwedderowo1   bieg szwederowo4

Stadion „Polonii” jest w Bydgoszczy od wielu lat dobrze znanym miejscem dla kibiców imprez żużlowych. Po okresie mniejszej aktywności, sport znów się rozwija. Pamiętamy starania Klubu Radnych SLD o rozbudowę trybuny na prostej, przeciwległej do linii startu. Wówczas w delegacji składającej interpelacje i prowadzącej rozmowy negocjacyjne był m.in. Mirosław Kozłowicz, zastępca prezydenta Bydgoszczy i obecnie kandydat na posła. Trybuna dziś prezentuje się coraz bardziej okazale, a Mirosław Kozłowicz z racji swojego hobby wjeżdża na stadion na swoim Harleyu-Davidsonie. Tak było, gdy po dwóch latach Bydgoszcz powróciła do kalendarza Indywidualnych Mistrzostw Europy, a dwóch Polaków jechało w finale. Bractwo Harley-Davidson MC Poland, do którego należy M. Kozłowicz zapewniało asystę zawodnikom, prezentując ich na jednym z najlepszych torów żużlowych w Polsce.

polonia harley1   polonia harley2

Czas kampanii wyborczej niezmiennie wyznaczają pojawiające się w widocznych miejscach banery kandydatów. Tych związanych z PiS były już w czasie tzw. prekampanii, gdzie różne państwowe okoliczności podkreślano banerem ze zdjęciem lokalnych kandydatów, życzących np. kierowcom – szerokiej drogi, a innym – przyjemnych wakacji.

szopinski baner   orzechowski4

Kandydaci z partii opozycji mogą to czynić dopiero teraz, więc właśnie pierwsze banery (na fot. Jana Szopińskiego i Mateusza Orzechowskiego) zawisły na ogrodzeniach zaprzyjaźnionych firm i mieszkańców. Nie brakuje apeli o udostępnianie miejsc prywatnych właścicieli posesji, balkonów dla ekspozycji takich elementów prezentacji.

Opr. nim, 12 września 2023 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!